Uprawa, pielęgnacja oraz pozytywny wpływ na zdrowie. Czyli dlaczego warto zacząć uprawiać szczypiorek wieloletni?
, autorstwa Mateusz Piszcz, 4 min czas czytania
, autorstwa Mateusz Piszcz, 4 min czas czytania
Szczypiorek wieloletni to łatwe w uprawie, przypominające trawę wieloletnie zioło z tej samej rodziny co cebula i czosnek. Ma łagodny smak cebuli, który świetnie smakuje w sałatkach lub jako dodatek do zup. Atrakcyjne fioletowe kwiaty sprawiają, że jest również ciekawą rośliną ogrodową, co więcej jego kwiaty też są jadalne. Szczypiorek przyciąga pszczoły i inne zapylacze, jednocześnie często sadzi się go wśród warzyw, ponieważ pomaga odstraszać szkodniki. Szczypiorek jest zwarty, dzięki czemu idealnie nadaje się do wykańczania ścieżek i obrzeży, a także do uprawy na obrzeżach mieszanych, ogródkach warzywnych i ziołowych oraz w pojemnikach.
Szczypiorek to powszechne zioło ogrodowe uprawiane na stół, ale jest również dobrą rośliną ozdobną do ogrodów skalnych lub na rabaty. Dobrze rośnie również w doniczkach i można go zimować w pomieszczeniach lub ustawiać na parapecie przez cały rok, aby umożliwić ciągłe zbiory. Szczypiorek lubi dużo słońca, dobrze przepuszczalną glebę i przyzwoitą wilgotność. Przed sadzeniem dodaj do gleby dobrze skompostowanej materii organicznej. Szczypiorek dobrze rozwija się na stanowiskach słonecznych, chociaż toleruje też jasny cień, ale wystawa kwiatów będzie mniej imponująca w zacienionych miejscach.
Posadź szczypiorek wczesną wiosną na 4 do 6 tygodni przed ostatnimi przymrozkami. Sadzonki muszą być rozmieszczone w odległości od 20 do 30 cm od siebie. Umieść bryłę korzeniową w dołku i dostosuj głębokość sadzenia tak, aby korona liści znajdowała się na poziomie gleby. Wymieszaj więcej materii organicznej z wykopaną glebą i wypełnij dołek. Na koniec dobrze podlej roślinę. Szczypiorek będzie idealną rośliną towarzyszącą dla warzyw i ziół od pietruszki i rabarbaru po dynię, bakłażany, pomidory, ziemniaki i paprykę.
W pełni wyrośnięte, ugruntowane rośliny wymagają minimalnej pielęgnacji. Chociaż szczypiorek jest odporny na suszę, ważne jest, aby zapewnić mu stałe podlewanie przez cały sezon wegetacyjny, aby uzyskać duże plony. Podczas podlewania dokładnie zwilżaj glebę. Aby uzyskać dobrą produkcję, późną wiosną lub wczesnym latem, jeśli gleba nie jest jeszcze bogata w składniki odżywcze, nałóż na wierzch nawóz bogaty w azot. Szczypiorek to rośliny o płytkich korzeniach, dlatego dokładnie zastanów się, co rośnie wokół nich i uważaj na chwasty, które mogą konkurować ze szczypiorkiem, jeśli nie będziesz ostrożny. Jeśli nie chcesz, aby szczypiorek wyrastał w całym ogrodzie, dobrym pomysłem jest przycinanie kwiatów natychmiast po zakończeniu kwitnienia. Zapobiegnie to rozprzestrzenianiu się nasion. Szczypiorek łatwo rozmnaża się przez podział . Nawet jeśli nie musisz tworzyć nowych roślin, nadal zaleca się dzielenie kęp co kilka lat. Poprawia to produktywność i zdrowie roślin oraz zapobiega ich nadmiernemu zagęszczeniu. Szczypiorek nie ma poważnych problemów ze szkodnikami ani chorobami, ale zgnilizna korzeni może być problemem dla kęp rosnących w gęstej, słabo przepuszczalnej glebie.
Zbiór szczypiorku należy rozpocząć około 30 dni po posadzeniu. Pamiętaj, aby szczypiorek przyciąć do podstawy podczas zbioru w odległości 2,5 do 5 cm od gleby. Zbieraj go 3-4 razy w ciągu pierwszego roku. W kolejnych latach wycinamy szczypiorek co miesiąc. W razie potrzeby zbieraj liście nożyczkami, przycinając je blisko podstawy rośliny. Im częściej są cięte, tym więcej nowych liści wytworzą. Szczypiorek zakwitnie późną wiosną lub wczesnym latem. Kwiaty są jadalne i najlepiej smakują zaraz po otwarciu.
Szczypiorek najlepiej spożywać świeży jako dodatek do sałatek i zup lub dań z kurczaka, ryb, jajek lub serów. Można go także zamrozić bezpośrednio po zbiorze. Wystarczy go drobno pokroić i przechowywać w szczelnym opakowaniu w zamrażalniku. Szczypiorek traci swój smak, jeśli jest suszony do przechowywania, dlatego nie radzimy tego robić.