Uprawa, pielęgnacja i rodzaje mięty
, 4 min czas czytania
, 4 min czas czytania
Mięta to bardzo odporna wieloletnia bylina, którą można łatwo zidentyfikować nie tylko ze względu na świeży i korzenny zapach, ale także dlatego, że wszystkie rodzaje mięty mają przeciwległe liście i kwadratowe łodygi. Mięty są szybko rosnącymi i rozprowadzającymi się roślinami, więc musisz dać im miejsce do rozrastania się lub posadzić je w dużej doniczce. Jej małe białe lub fioletowe kwiaty kwitnące latem przyciągają pszczoły, motyle i inne zapylacze. Liście można zaparzyć w gorącej wodzie, aby zrobić orzeźwiającą herbatę, posiekać i dodać do wielu potraw lub użyć do przygotowania sosu miętowego do pieczonej jagnięciny.
Sadząc miętę w ziemi, wybierz miejsce, w którym może się rozprzestrzenić, nie powodując żadnych problemów. Mięta najlepiej sprawdza się w wilgotnym miejscu z dobrze przepuszczalną glebą, ale także w miejscu, które jest albo w pełnym słońcu, albo w półcieniu. Roślina preferuje gleby żyzne wzbogacone kompostem. Ponieważ mięta rośnie w bardzo szybkim tempie, trzymaj ją z dala od zwykłych grządek ogrodowych, w przeciwnym razie rośliny zużyją składniki odżywcze i przerosną inne rośliny w grządce. Zaleca się uprawę mięty w pojemnikach, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się jej na zbyt dużą część ogrodu. Możesz posadzić mięte w miejscu o dużym nasileniu ruchu na przykład koło chodnika, wtedy podczas przechodzenia wydobywać się będzie jej piękny intensywny zapach.
Posadź miętę na zewnątrz na wiosnę, gdy minie zagrożenie mrozem. Mięta skorzysta na wiosennych opadach deszczu. W przypadku uprawy na zewnątrz, posadź jedną lub dwie zakupione sadzonki w odległości około 60 cm od siebie w wilgotnej glebie. Jedna lub dwie rośliny z łatwością pokryją ziemię. Mięta ma płytki system korzeniowy, więc nie będziesz musiał zbyt daleko kopać, wystarczy delikatnie położyć roślinę i rozłożyć jej korzenie. Jeśli chcesz ograniczyć rozrastanie się mięty możesz posadzić ją w doniczce z otworami drenażowymi, a następnie wkopać tą doniczkę do ziemi, w ten sposób roślina nie będzie miała możliwości dalszego rozrastania się.
Podlewaj miętę podczas suchych okresów, aby gleba była lekko wilgotna i dodaj ściółkę wokół rośliny, aby spowolnić parowanie całej tej kluczowej wilgoci. Utrzymywanie lekko wilgotnej, ale nie rozmoczonej gleby to idealne środowisko dla mięty. Najlepiej podlewać miętę rano, aby miała dużo wilgoci w ciągu dnia, gdy temperatura rośnie. Tolerancja na temperaturę zależy od gatunku, który uprawiasz, ale ogólnie rośliny mięty są szeroko przystosowane. Na przykład mięta pieprzowa jest bardzo odporna na zimno i jest w stanie tolerować niskie temperatury.
Nawet podczas zimy trudno jest zabić miętę. Jeśli posadziłeś miętę na zewnątrz, przytnij ją nisko przy ziemi, przykryj liśćmi lub ściółką i zostaw ją w spokoju do wiosny. Jeśli posadziłeś mięte w doniczce wystarczy, że na czas mrozów przyniesiesz ją do domu i postawisz w jasnym miejscu, od czasu do czasu ją podlewaj.
Zbieraj liście mięty w dowolnym rozmiarze odrywając od łodygi. W przypadku dużych zbiorów poczekaj, aż roślina zakwitnie, kiedy smak będzie najbardziej intensywny, a następnie przytnij całą roślinę tuż nad pierwszym lub drugim zestawem liści. W ten sposób usuniesz żółknące dolne liście. Trzy takie zbiory w sezonie są typowe dla mięty. Po zbiorze możesz zamrozić miętę w kostkach na mrożoną herbatę lub wysuszyć, zamknąć w szczelnym opakowaniu i mieć całoroczną przyprawę.
bez wątpienia jest najpopularniejszym rodzajem mięty. Jest to mieszanka mięty wodnej i mięty zielonej, tworząca mocny smak, a jednocześnie słodki aromat. Mięta pieprzowa używana jest w cukierkach, deserach i herbatach. Może być również dodana do dań słodkich lub pikantnych.
ma zapach podobny do grejpfruta z domieszką mięty. Zielone liście mają owocowy smak i dobrze komponują się z owocowymi deserami, owocami morza i jagnięciną.
nie zawiera mentolu, jest więc delikatniejsza w smaku od tradycyjnych odmian, jakie znamy z naszych ogrodów. Sprawia to, że odmiana doskonale sprawdza się np. podczas przygotowywania deserów, bardzo dobrze komponując się z lodami lub owocami.
to ozdobne zioło, które ogrodnicy sadzą w swoich ogrodach warzywnych, aby odstraszyć szkodniki. Działa również jako roślina obrzeżowa wzdłuż granic, ponieważ ma szarozielone liście i niebiesko-lawendowe kwiaty. Ponieważ odstrasza szkodniki, używanie jej jako rośliny obrzeżowej w ogrodzie warzywnym ma sens. Kocimiętka jest uwielbiana przez koty, ponieważ zawiera związek, który daje kotom uczucie euforii.