website

Koniec sprzeda偶y sadzonek na sezon 2023 - Dowiedz si臋 wi臋cej | Pocz膮tek przedsprzeda偶y od 1 stycznia 2024 |

NAJLEPSZE ODMIANY POMIDOR脫W NA PRZETWORY - Niez艂e Zi贸艂ko

NAJLEPSZE ODMIANY POMIDOR脫W NA PRZETWORY

Pomidory, kt贸re dobrze sprawdzaj膮 si臋 na przetwory musz膮 by膰 przede wszystkim mi臋siste.聽Aby uzyska膰 najlepsze rezultaty,聽musz膮 mie膰 ograniczon膮 ilo艣膰 soku i trwa艂y smak. Zastan贸w si臋, czy chcesz z nich zrobi膰 sos czy mo偶e zakonserwowa膰 je w ca艂o艣ci? By膰 mo偶e pokrojone w plastry lub posikane b臋d膮 lepsze. Dobrze jest zadecydowa膰 o tym przed rozpocz臋ciem uprawy pomidora.
Poni偶ej przedstawiamy najbardziej popularne odmiany pomidor贸w stosowane do przetwor贸w:

1.聽Lima

聽Odmiana wczesna, odporna, do uprawy polowej. Odporna na wertycylioz臋 i p臋kanie owoc贸w. Owoce o wyd艂u偶onym kszta艂cie, sercowate, bez pi臋tki, o masie 70-80 g, twarde o du偶ej zawarto艣ci suchej masy. Barwa intensywnie czerwona. Odmiana niezwykle plenna, polecana do du偶ej produkcji polowej, do przetw贸rstwa oraz do amatorskiej uprawy. Ro艣liny nie wymagaj膮 ci臋cia ani palikowania. Idealnie nadaj臋 si臋 na przeciery.

2. Faworyt

Pomidor Malinowy Faworyt jest to m艂oda Polska odmiana pomidora malinowego wysokiego. Jest bardzo doceniany przez konsument贸w, ze wzgl臋du na walory smakowe. Odmiana 艣redniowczesna, przeznaczona do uprawy w szklarni lub w gruncie przy palikach. Ro艣lina o 艣redniej sile wzrostu, zwartym pokroju i bujnym ulistnieniu. Owoce osi膮gaj膮 wag臋 do 0,5kg. S膮 lekko sp艂aszczone z cienk膮 sk贸rk膮. Ich mi膮偶sz ma rewelacyjny smak oraz niewielk膮 ilo艣膰 nasion przez co 艣wietnie nadaj膮 si臋 na przetwory.

3.聽Bawole Serce

Wydaje bardzo du偶e owoce o masie 200-600 g i 艣rednicy powy偶ej 80 mm. Maj膮 one lekko pod艂u偶ny kszta艂t, s膮 mi臋siste, s艂odkie i bardzo smaczne, dzi臋ki czemu 艣wietnie nadaj膮 si臋 na g臋ste sosy lub przeciery. Ich mi膮偶sz jest jasnoczerwony i zawiera du偶o soku. Zbi贸r pomidor贸w rozpoczyna si臋 w sierpniu i trwa do pa藕dziernika. Ze wzgl臋du na ma艂e komory nasienne, niewielk膮 ilo艣膰 pestek oraz zwarto艣膰 mi膮偶szu, Bawole Serce zyskuje wiele zastosowa艅 kulinarnych.

4. Krakus

To odmiana gruntowa maj膮ca cech臋 partenokarpii. Oznacza to, 偶e ro艣lina ta jest w stanie wytwarza膰 owoce bez konieczno艣ci zap艂odnienia, co okazuje si臋 bardzo wa偶ne w polskich warunkach klimatycznych, gdy temperatura w okresie kwitnienia i tworzenia si臋 pomidor贸w spada w nocy poni偶ej 13掳C. Og贸lnie jest to odmiana niesprawiaj膮ca problem贸w i rodz膮ca du偶o prawdziwie smacznych s艂odkawo-kwaskowych owoc贸w. Ro艣lina ta zaliczana jest do sztywno艂odygowych kar艂owych 鈥 ro艣nie raczej s艂abo, ale zwarcie. Mimo wszystko osi膮gnie do ok. 60 cm wysoko艣ci. Owoce o wadze ok. 70鈥80 g b臋d膮 kuliste, cho膰 odrobin臋 sp艂aszczone, o ciemnoczerwonej i g艂adkiej sk贸rce. Mi膮偶sz oka偶e si臋 twardy, mi臋sisty, prawie jednolity, czyli idealny na r贸偶nego rodzaju przetwory, czy sa艂atki w zalewie.

5. Koralik czerwony

Ro艣lina ta nale偶y do typu czere艣niowego odmian o samoko艅cz膮cych i wiotkich 艂odygach. Mimo swojego lu藕nego pokroju b臋dzie ona dosy膰 silnie ros艂a i wytworzy okaza艂e wyd艂u偶one grona, gdzie w jednym znajdzie si臋 nawet do 40 owoc贸w. Ich du偶a liczba wynika z kolei z tego, 偶e s膮 malutkie 鈥 waga jednego wyniesie g贸ra 10-15g, a 艣rednica nie przekroczy 2 cm. Pomidory te b臋d膮 przy tym regularnie okr膮g艂e, o g艂adkiej czerwonej sk贸rce i z zielon膮 pi臋tk膮, kt贸ra jednak zaniknie w momencie ca艂kowitej dojrza艂o艣ci. Koralika warto uprawia膰 w donicy na balkonie czy w ogrodzie jako element dekoracyjny. Ta odmiana 艣wietnie nadaj臋 si臋 do marynowania w ca艂o艣ci, sa艂atek, a tak偶e do suszenia. Do takich przetwor贸w 艣wietnie nada si臋 tak偶e 鈥濳oralik 偶贸艂ty鈥.


Polecane Artyku艂y

Starsze posty
Nowe posty

Zostaw komentarz

Polecane sadzonki

Zamknij

Subskrybuj!

B膮d藕 na bie偶膮co z naszymi ofertami, promocjami i aktualno艣ciami !

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Szukaj

Koszyk

Tw贸j koszyk jest obecnie pusty.
Kup teraz