6 wskazówek, które pomogą Ci w uprawie kolendry
, 3 min czas czytania
, 3 min czas czytania
Kolendra to wspaniały dodatek do każdego ogrodu ziołowego oraz kuchni. Jest to bardzo łatwa roślina w uprawie. Kolendra to szybko rosnące, aromatyczne, jednoroczne zioło, które najlepiej rośnie w chłodniejsze wiosenne dni. Ziele kolendry ma jasnozielone liście oraz płaską i cienką łodygę. Ma ostry zapach, podobny do świeżej cebuli i lżejszy po wysuszeniu. Historycznie rzecz biorąc, kolendra była używana od tysięcy lat jako środek wspomagający trawienie i wykorzystywana jako przyprawa kulinarna na całym świecie. Nie tylko nadaje kolor i świeży smak, ale także działa przeciw zatruciom pokarmowym. Kolendra stała się ostatnio bardzo popularnym ziołem do uprawy w domu. Uprawiane głównie ze względu na zielone liście zioło to jest niezbędne w sałatkach i jako pachnący zielony dodatek do indyjskich, tajskich i chińskich curry.
Idealne miejsce do sadzenia kolendry powinno mieć luźną, dobrze przepuszczalną glebę. Może znosić pełne słońce lub półcień, ale w cieplejszym klimacie preferuje cień popołudniowy. Dlatego wybierz miejsce, które nie będzie otrzymywać zbyt dużo światła słonecznego w południe, ponieważ ostre promienie słoneczne mogą spalić liście kolendry. Upewnij się, że kolendra nie jest posadzona zbyt blisko wysokich roślin, które będą ją zacieniać, gdy wypuszczają liście na wiosnę. Kolendra najlepiej rozwija się w stosunkowo chłodnych środowiskach, preferując temperatury oscylujące między 15, a 21 stopni Celsjusza.
Kolendra lubi rosnąć w chłodniejszą pogodę, więc posadź ją wczesną wiosną, po przejściu mrozu. Możesz również sadzić późnym latem, gdy temperatura zacznie spadać. Sadzonki powinny być posadzone 15 cm od siebie, aby miały miejsce na rozwój zdrowych liści. Rzędy roślin kolendry powinny być oddalone od siebie o co najmniej 30 cm. Jeśli nie masz odpowiedniego miejsca w ogrodzie na kolendrę, spróbuj zamiast tego posadzić ją w doniczce. Jej stosunkowo niewielki rozmiar sprawia, że świetnie nadaje się do uprawy w pojemnikach. Doniczka o szerokości i głębokości co najmniej 20 cm jest najlepsza na kolendrę. Upewnij się, że ma otwory drenażowe. Doniczka z gliny jest idealna, ponieważ pozwoli na odparowanie nadmiaru wilgoci z gleby przez jej ściany.
Kluczem do uprawy zdrowego zioła kolendry jest regularne i równomierne podlewanie przez cały okres wegetacyjny. Utrzymuj glebę równomiernie wilgotną. Pamiętaj o ściółkowaniu, aby powierzchnia gleby była chłodna. Kolendra zazwyczaj nie potrzebuje nawozu, aby z powodzeniem rosnąć, ale comiesięczne traktowanie jej organiczną mieszanką nie zaszkodzi. Dodatkowo, możesz dodać pożywny kompost lub inną materię organiczną do gleby, aby pomóc roślinom się rozwijać, zwłaszcza przy pierwszym sadzeniu.
Kolendra szybko reaguje na całą twoją ciężką pracę, często jest gotowa do zbioru świeżych liści w niecały miesiąc. Możesz zacząć zbierać liście, gdy roślina osiągnie około 15 cm wysokości. Na tej wysokości liście kolendry będą delikatne i najmniej gorzkie. Staraj się nie zbierać więcej niż jednej trzeciej liści na raz.
Liście kolendry najlepiej używać świeże i można je przechowywać w lodówce przez kilka dni. Liście kolendry, możesz też zamrozić lub wysuszyć. Aby zamrozić, włóż liście do zamykanej torby do zamrażania i przechowuj je w zamrażarce. Aby je wysuszyć, zawieś roślinę w ciepłym miejscu do całkowitego wyschnięcia, a następnie przechowuj liście w szczelnej torebce lub pojemniku.