6 ważnych wskazówek uprawy tymianku - Niezłe Ziółko

6 ważnych wskazówek uprawy tymianku

, autorstwa Mateusz Piszcz, 3 min czas czytania

Tymianek jest nisko rosnącą, drzewiastą byliną, która szczególnie dobrze radzi sobie w nieco suchych, słonecznych warunkach. Roślina słynie ze swojej wszechstronności w gotowaniu, dodaje smaku potrawom rybnym, zupom i jako składnik mieszanek do farszu. Jest również łatwy w uprawie i atrakcyjnie wygląda przez cały rok. Maleńkie różowe, lawendowe lub białe rurkowate kwiaty tymianku pojawiają się wiosną oraz latem i są bardzo lubiane przez pszczoły.

 

 

1.Rodzaje tymianku

  • Tymianek zwykły ma ciepły, przyjemny i lekko ostry aromat oraz gorzkawy posmak. Dedykowany jest przede wszystkim potrawom kuchni śródziemnomorskiej. Doskonale pasuje do wszystkich innych dań, na przykład do drobiu, zapiekanek, zup, sosów, potraw z kaczki, królika i dziczyzny.
  • Tymianek cytrynowy charakteryzuje się łagodnym smakiem i delikatnym, cytrynowym aromatem. Tymianek posiada szerokie zastosowanie kulinarne, dodawany jest do mięs, ryb, gulaszu, zup, farszu, może też być łączony z pieczywem, masłem, serem, jajkami czy warzywami. Doskonale podkreśla smak potraw i ułatwia ich trawienie.

 

2.Miejsce

Uprawiaj tymianek na dobrze przepuszczalnej glebie w pełnym słońcu. Niektóre odmiany tymianku dobrze sprawdzają się w ogrodach żwirowych, szczelinach w bruku lub jako alternatywa dla trawnika. Inne najlepiej radzą sobie w doniczkach, które jesienią można wnieść do domu. Tymianek rośnie w pełnym słońcu i uwielbia upał. Jeśli uprawiasz w doniczce w pomieszczeniu, posadź go w pobliżu nasłonecznionego okna. To łatwe w uprawie zioło woli piaszczystą lub gliniastą glebę zamiast wilgotnej gleby, a nawet może się rozwijać na kamienistym żwirze. Im gorsza jest twoja gleba, tym lepiej może rosnąć twoja roślina tymianku. Tymianek rośnie szybko, więc dodaj rośliny do ogrodu w odległości co najmniej 30 cm od siebie. Jeśli zamiast tego sadzisz je w doniczce, wybierz większe naczynie, aby umożliwić rozrastanie się tymianku. Pomocne jest również wybranie glinianych doniczek, ponieważ mogą one odprowadzić dodatkową wilgoć z gleby i pomóc w stworzeniu odpowiedniego środowiska dla tymianku.

 

3.Sadzenie

Posadź sadzonki tymianku w dowolnym momencie, gdy temperatura gruntu osiągnie 21°C. Zwykle jest to od 2 do 3 tygodni przed ostatnimi wiosennymi przymrozkami w dobrze przepuszczalnej glebie w odległości około 30 cm od siebie. W ogrodzie posadź tymianek w pobliżu kapusty lub pomidorów. Jeśli uprawiasz tymianek w pojemnikach, posadź go z rozmarynem, który również lubi słoneczne warunki i ma podobne potrzeby podlewania.

 

4.Pielęgnacja

Rośliny tymianku nie mają specjalnych potrzeb, jeśli chodzi o temperaturę i wilgotność. Mogą się rozwijać przez większość miesięcy w roku, aż do rozpoczęcia mrozu, wtedy przechodzą w stan uśpienia na zimę. Ich największy okres wzrostu przypada w czasie letnim, wtedy też można zauważyć kwiaty, które przyciągają pszczoły oraz inne owady. Aby prawidłowo wypielęgnować roślinę tymianku, podlewaj ją tylko okazjonalnie tzn. co drugi tydzień lub nawet raz w miesiącu powinno wystarczyć, w zależności od pogody na zewnątrz. Należy poczekać, aż gleba całkowicie wyschnie i podlać ją do nasycenia, a następnie ponownie pozostawić do wyschnięcia. Przycinaj rośliny wiosną i latem, aby powstrzymać ich wzrost. Smak tymianku skorzysta z aktywnego zaniedbania. Uprawa tymianku w ubogiej glebie z niewielką ilością wody w rzeczywistości sprawi, że tymianek będzie rósł lepiej, a jego smak będzie bardziej intensywny.

 

 

5.Zbieranie

Zbierz tymianek tuż przed zakwitnięciem rośliny. Tymianek najlepiej zbierać rano po wyschnięciu rosy. Czystych liści nie należy myć, ponieważ usuwa się w ten sposób część olejków eterycznych. Jeśli będziesz dalej przycinać swoją roślinkę tymianku będzie rosła, a także zachowa zwarty kształt, ale zawsze zostaw co najmniej 12 cm długości rośliny od ziemi, aby roślina dalej się rozwijała.

 

6.Przechowywanie

Świeży tymianek należy lekko zawinąć w folię i przechowywać w lodówce, maksymalnie do dwóch tygodni. Aby wysuszyć tymianek, zawieś gałązki w ciemnym, dobrze wentylowanym i ciepłym miejscu. Możesz także po prostu wysuszyć liście, umieszczając je na tacy. Po wyschnięciu przechowuj je w hermetycznym pojemniku. Liście pokrusz dopiero tuż przed użyciem. W dobrych warunkach zioła zachowują maksymalny smak przez dwa lata. Liście tymianku można także umieścić w szczelnym pojemniku i zamrozić.

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz


Blog posts

© 2024 Niezłe Ziółko | Stworzone przez: ArtDistrict

    • platnosci

    Logowanie

    Zapomniałeś hasła?

    Nie masz jeszcze konta?
    Utwórz konto