6 rzeczy, które warto wiedzieć o uprawie majeranku

6 rzeczy, które warto wiedzieć o uprawie majeranku

Majeranek to jednoroczne zioło blisko spokrewnione z oregano, często jest z nim nawet mylone, chociaż sam w sobie jest wyjątkowym ziołem. Jest nisko rosnącą rośliną ma wzniesiony, krzewiasty wygląd z aromatycznymi, jajowatymi, szarozielonymi liśćmi, które rozciągają się na około 2 cm długości. Drobne, białe lub różowe kwiaty kwitną od połowy do późnego lata, choć nie są specjalnie efektowne. Rośliny majeranku świetnie nadają się również do wabienia motyli i innych pożytecznych owadów do ogrodu, dzięki czemu idealnie nadają się do sadzenia towarzyszącego. W kuchni majeranek stanowi uzupełnienie prawie każdego dania mięsnego, rybnego, mlecznego lub warzywnego, które nie jest słodkie.

 

1.Miejsce

Majeranek powinien znajdować się na obszarach w pełni nasłonecznionych o lekkiej, dobrze przepuszczalnej glebie. Podobnie majeranek można hodować w doniczkach w pomieszczeniach i traktować jako roślinę doniczkową. Staraj się zapewnić majerankowi pełne słońce, co oznacza co najmniej sześć godzin bezpośredniego światła słonecznego przez większość dni. Jeśli sadzonka rośnie w pomieszczeniu, wybierz okno z największym dostępem do światła. Majeranek należy sadzić na glebie luźnej, piaszczystej lub gliniastej przepuszczalnej o odczynie od lekko kwaśnego do lekko zasadowego. Dobry drenaż ma kluczowe znaczenie w uprawie majeranku, ponieważ zioło jest podatne na gnicie korzeni. Pochodzący z łagodnego klimatu śródziemnomorskiego, majeranek najlepiej rośnie w temperaturach od 15 do 21 stopni Celsjusza. Unikaj temperatur poniżej 10 stopni Celsjusza. Co więcej, majeranek nie lubi dużej wilgotności gleby.

 

2.Sadzenie

Majeranek lubi ciepło, dlatego sadzimy go na wiosnę po przejściu mrozów. Umieść sadzonki na tej samej głębokości, na jakiej rosły w poprzednim pojemniku. Rośliny powinny być sadzone w odległości 50 cm od siebie. Upewnij się, że na wiosnę żadne wyższe rośliny nie wypuszczą liści i nie zacienią majeranku.

Sadzenie w pojemnikach to dobra opcja dla majeranku, jeśli nie masz miejsca w ogrodzie. Po prostu musisz dać mu wystarczająco dużo światła w pomieszczeniu. Użyj doniczki, która ma co najmniej 15 cm szerokości i co najmniej 15 do 20 cm głębokości. Upewnij się, że doniczka ma otwory drenażowe. Możesz wspomóc drenaż, używając nieszkliwionej glinianej doniczki, która pozwala na odparowanie nadmiaru wilgoci z gleby przez jej ściany. Delikatnie wyjmij roślinę z pojemnika, strząśnij nadmiar gleby i przesadź ją do doniczki na tą samą głębokość, w której sadzonka rosła wcześniej.

 

3.Pielęgnacja

Zadomowione rośliny wymagają niewielkiej pielęgnacji, poza okazjonalnym podlewaniem. Ponieważ majeranek jest odporny na suszę, jest wyjątkową rośliną dla początkujących ogrodników. Jeśli zapomnisz go podlać, to w porządku. Unikaj jednak podlewania z góry, które może prowadzić do problemów z grzybami i podlewaj roślinę wcześnie rano, aby wszystkie mokre liście miały dużo czasu na wyschnięcie na słońcu przed zapadnięciem zmroku. Przy uprawie ziół majeranku nie ma potrzeby stosowania nawozu. Podczas łagodnej pogody majeranek uprawiany w pomieszczeniu można wynieść na zewnątrz i umieścić w nasłonecznionym miejscu. Jednak rośliny uprawiane w pojemnikach należy zawsze przenosić do pomieszczeń lub w inne osłonięte miejsce, gdy zbliżają się niskie temperatury lub mróz. Trzymaj chwasty z dala od majeranku, ponieważ będą konkurować o składniki odżywcze i wilgoć. Uszczypnij pędy, zanim pojawią się kwiaty, aby pobudzić krzaczasty pokrój rośliny. Następnie, gdy majeranek zacznie kwitnąć, przytnij go blisko ziemi, aby pobudzić nowy wzrost bardziej aromatycznych liści.

 

4.Zbieranie

Oprócz uprawy majeranku w celach estetycznych, wiele osób zbiera tę roślinę do użytku w kuchni. Aby rośliny były wystarczająco silne do zbioru, może minąć od dwóch do trzech miesięcy. W razie potrzeby odcinaj gałązki, ale nie zabieraj jednocześnie więcej niż jednej trzeciej rośliny. Podczas zbioru majeranku zrywaj pędy tuż przed otwarciem kwiatów. Daje to najlepszy smak, ponieważ całkowicie otwarte kwiaty dają gorzki smak.

 

 

5.Przechowywanie

Użyj majeranku świeżego lub suszonego. Świeży majeranek można przechowywać w lodówce zawinięty w folię przez cztery dni. Aby wysuszyć gałązki, zawieś je do góry nogami w chłodnym i suchym miejscu z dobrym przepływem powietrza. Gdy liście są już wysuszone, usuń je z łodyg i przechowuj w szczelnym pojemniku. Majeranek można również zamrozić, myjąc oddzielone od łodygi liście i wkładając je do zamykanej torebki. Wyciśnij powietrze i włóż je do zamrażarki.

6.Różnice między majerankiem, a oregano

Majeranek i oregano to blisko spokrewnione rośliny, należące do rodziny miętowych. Wyglądają nawet podobnie, jednak aromat i smak oregano są znacznie silniejsze niż majeranku. Oregano jest lekko pikantne i gorzkie, a majeranek jest bardziej słodki i kwiatowy. Ciekawostką jest, że w średniowieczu majeranek i oregano były powszechnie używane do aromatyzowania piwa. Chmiel pojawił się znacznie później.

Starsze posty
Nowe posty

Zostaw komentarz

Polecane sadzonki

Zamknij

Subskrybuj!

Bądź na bieżąco z naszymi ofertami, promocjami i aktualnościami !

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Szukaj

Koszyk

Twój koszyk jest obecnie pusty.
Kup teraz