Uprawa, pielęgnacja i rodzaje pietruszki
, autorstwa Mateusz Piszcz, 3 min czas czytania
, autorstwa Mateusz Piszcz, 3 min czas czytania
Pietruszka to łatwa w uprawie roślina jednoroczna, która przez całe lato wytwarza obfite i aromatyczne liście. Odmiany o liściach kędzierzawych są bardzo dekoracyjne i mają łagodniejszy smak, podczas gdy odmiany o liściach płaskich mają mocniejszy smak i są na ogół łatwiejsze do przygotowania w kuchni. To popularne zioło jest używane w sosach, sałatkach, a zwłaszcza zupach, ponieważ zmniejsza zapotrzebowanie na sól. Pietruszka jest nie tylko idealną dekoracją, ale jest również bogata w żelazo oraz witaminy A i C. Czy wiesz, że pietruszka faktycznie zawiera więcej witaminy C niż pomarańcza? Z ciekawostek w klasycznej starożytności pietruszka była używana przez Greków w wieńcach zwycięstwa, które robili na zawody sportowe, a Rzymianie umieszczali ją w sprayach weselnych, aby odpędzać złe duchy.
Pietruszka i kolendra mogą na pierwszy rzut oka wyglądać bardzo podobnie, przez co początkujący ogrodnicy mogą mieć problem z ich odróżnieniem. Ale liście pietruszki są bardziej trójkątne, podczas gdy liście kolendry są zaokrąglone. Liście pietruszki mogą być kędzierzawe, podczas gdy liście kolendry są generalnie płaskie. Dodatkowo smaki i zapachy ziół znacząco różnią się od siebie.
Miejsce sadzenia powinno być dobrze nasłonecznione i mieć dobry drenaż gleby. Pietruszka preferuje pełne słońce, co oznacza co najmniej sześć godzin bezpośredniego nasłonecznienia przez większość dni, aby zapewnić optymalny wzrost. Roślina rośnie najlepiej na glebie gliniastej bogatej w materię organiczną . Gleba również powinna być dobrze przepuszczalna, aby roślina nie podmokła. Idealny jest odczyn gleby od lekko kwaśnego do obojętnego.
Sadzonki posadź na zewnątrz mniej więcej trzy do czterech tygodni przed ostatnim przewidywanym przymrozkiem na wiosnę lub w pomieszczeniu około ośmiu do dziesięciu tygodni przed ostatnim przymrozkiem. Pamiętaj, że pietruszka może wytrzymać szeroki zakres temperatur, ale najlepiej radzi sobie w temperaturach od około 10 do 21 stopni Celsjusza. Posadź je w odległości około 23cm od siebie.
Rośliny pietruszki uwielbiają równomiernie wilgotną, ale nie rozmoczoną glebę. Nigdy nie pozwól, aby ziemia Twojej pietruszki wyschła. Zioło źle znosi suszę, wtedy szybko więdnie i brązowieje. Uporządkuj rośliny i zachęcaj do nowego wzrostu, odcinając dolne liście, które zaczynają żółknąć. Usuń główki kwiatowe, aby przedłużyć żywotność rośliny. Odcinaj wszelkie złamane łodygi, które ciągną się po ziemi, aby uniknąć wprowadzenia szkodników oraz chorób do rośliny. Pozostawiona na zimę w ciepłym klimacie pietruszka będzie nadal rosła i kwitła w drugim roku, ale smak stanie się gorzki już po pierwszym roku, dlatego wielu ogrodników traktuje pietruszkę jako roślinę jednoroczną.
Możesz zacząć zbierać pietruszkę, gdy ma około 16 cm wysokości i jest stosunkowo krzaczasta. Zbierz całe pędy z podstawy rośliny, aby zachęcić ją do większego wzrostu. Pietruszkę możesz zbierać w razie potrzeby, ale staraj się nie usuwać więcej niż jednej trzeciej liści na raz. Aby uzyskać optymalny smak, pietruszkę należy zbierać wcześnie rano w godzinach porannych, kiedy olejek jest najsilniejszy. Jeśli chcesz mieć świeżą pietruszkę przez całą zimę, przesadź roślinę pietruszki do doniczki i trzymaj ją na nasłonecznionym oknie.
Jedną z metod przechowywania świeżej pietruszki jest zanurzenie łodyżek liści w wodzie i przechowywanie ich w lodówce maksymalnie do tygodnia. Można ją także pokroić, zamknąć w szczelnym pojemniku i zamrozić. Inną metodą przechowywania jest suszenie pietruszki. Pietruszkę pokrój u podstawy i zawieś w przewiewnym, zacienionym i ciepłym miejscu. Po całkowitym wyschnięciu pokrusz ją i przechowuj w hermetycznym pojemniku. Lepszą metodą jest zamrozić pietruszkę niż suszyć, ponieważ suszenie może spowodować utratę smaku zioła.
Teraz, gdy wiesz już więcej o tym, jak uprawiać pietruszkę, możesz dodać ją do swojego ogrodu lub kuchni.