Samodzielna uprawa papryki
, autorstwa Mateusz Piszcz, 2 min czas czytania
, autorstwa Mateusz Piszcz, 2 min czas czytania
Papryka to niezwykle wszechstronny i przyjemny rodzaj warzywa. Niezależnie od tego, czy lubisz je łagodne i soczyste czy ostre, każdy znajdzie coś dla siebie – a czy jest lepszy sposób na delektowanie się nimi niż samodzielna uprawa?
Papryka to niezwykle wszechstronny i przyjemny rodzaj warzywa. Niezależnie od tego, czy lubisz je łagodne i soczyste czy ostre, każdy znajdzie coś dla siebie – a czy jest lepszy sposób na delektowanie się nimi niż samodzielna uprawa?
Papryki są pełne dobrego smaku i wartości odżywczych . Oto przewodnik krok po kroku, który pomoże Ci zebrać najlepsze plony papryki w historii.
Właściwa strona może mieć duży wpływ na rozwój papryki. Wybierz słoneczne, dobrze osuszone miejsce, w którym papryka ostatnio nie rosła. Gleba powinna być głęboka, żyzna i gliniasta. Jeśli tak nie jest, zmień go za pomocą kompostu. Unikaj dodawania zbyt dużej ilości azotu do gleby. Nadmiar azotu może powodować zbyt szybki wzrost papryki, co czyni je bardziej podatnymi na choroby i mniej produktywnymi.
Zanim posadzisz sadzonki papryki, musisz je zahartować stopniowo wystawiając je na warunki zewnętrzne. Ten proces pomaga sadzonkom dostosować się, dzięki czemu będą mniej zestresowane podczas sadzenia. A mniej stresu oznacza większą, bardziej wydajną paprykę. Nasze sadzonki częściowo przechodzą już taki proces u nas.
Ponieważ papryka kwitnie w ciepłych porach roku, przed przesadzeniem jej do ogrodu poczekaj, aż nocne temperatury w twoim regionie wzrosną do 10 stopni Cencjusza lub więcej . Zanim posadzisz paprykę na zewnątrz, ważne jest, aby mieć absolutną pewność, że szansa na mróz już dawno minęła. Mróz albo całkowicie zabije rośliny, albo zahamuje wzrost papryki, pozostawiając nagie rośliny. Rośliny papryki należy umieszczać w glebie w odległości od 46 do 60 cm. Posadź je w pobliżu Twoich pomidorów . Gleba powinna być dobrze osuszona i poprawiona przed umieszczeniem ich w ziemi. Zdrowe rośliny papryki powinny produkować paprykę przez całe lato.
Przez cały sezon wegetacyjny upewnij się, że twoje rośliny papryki otrzymują odpowiednio dużo wody tygodniowo. Podlewaj papryki często w okresach ekstremalnych upałów i suszy, kiedy każda roślina może z łatwością wypić galon wody dziennie.
Choć może się to wydawać dziwne, uszczypnij wszystkie wczesne kwiaty, które pojawiają się na twoich roślinach. To nie zaszkodzi roślinom. W rzeczywistości pomaga im skierować energię na wzrost, dzięki czemu można uzyskać dużą ilość dużych owoców w późniejszym sezonie oraz większy ogólny plon zamiast tylko kilku małych owoców na początku.
Możesz zbierać papryki w ich niedojrzałym, zielonym lub fioletowym stadium, ale smak będzie słodszy, jeśli poczekasz, aż osiągną dojrzały kolor — zwykle czerwony, ale czasami złotożółty lub pomarańczowy. Aby zebrać paprykę, odetnij ją ręcznym sekatorem lub za pomocą ostrego noża. Ręczne ich ściąganie może uszkodzić roślinę, ponieważ łodygi papryki są dość łamliwe.
Czy różne kolory papryk pochodzą z różnych roślin?
Co zaskakujące, zielona i czerwona papryka, którą często widzimy w supermarketach, to w rzeczywistości ta sama papryka. Czerwonej papryce po prostu pozwolono dłużej dojrzewać na roślinie, co zmienia ich kolor i pozwala im rozwinąć wyższą zawartość witaminy C. Bardziej dojrzałe papryki są również słodsze niż ich bardziej zielone odpowiedniki. Istnieje jednak wiele odmian papryki, w tym fioletowa, żółta, pomarańczowa, biała i brązowa.