6 wskazówek udanej uprawy szałwii
, autorstwa Mateusz Piszcz, 4 min czas czytania
, autorstwa Mateusz Piszcz, 4 min czas czytania
Szałwia jest jednym z najłatwiejszych w uprawie ziół wieloletnich. To bardzo popularny krzew, uprawiany głównie ze względu na silnie pachnące liście. Są one używane jako zioło w gotowaniu do przyprawiania wielu potraw mięsnych i warzywnych. To także doskonały smak do jesiennych i zimowych dań z dynią i risotto. Szałwię można sadzić z ziołami śródziemnomorskimi, takimi jak rozmaryn czy bazylia, które razem stworzą bardzo aromatyczną kompozycję. Niektórzy uważają, że właściwości lecznicze szałwii mogą być dobre dla poprawy pamięci i pomocy w leczeniu dolegliwości żołądkowych. Oprócz używania szałwii do gotowania, istnieją również odmiany czysto ozdobne.
Twoje miejsce sadzenia musi mieć dobrze przepuszczalną glebę i otrzymywać dużo światła słonecznego w ciągu dnia. Aby uzyskać najlepszy smak szałwii, zapewnij swojej roślinie pełne słońce, co oznacza co najmniej sześć godzin bezpośredniego nasłonecznienia dziennie. Szałwia lubi gleby piaszczyste lub gliniaste z dobrym drenażem. Mokre gleby mogą powodować gnicie i być śmiertelne dla rośliny. Najlepsze są gleby o odczynie od lekko kwaśnego do obojętnego. Unikaj sadzenia szałwii przy ogórkach, ponieważ jej aromat może wpływać na ich smak.
Uprawa szałwii w doniczce jest idealna, jeśli nie masz odpowiedniej gleby lub warunków oświetleniowych w swoim ogrodzie. W razie potrzeby możesz łatwo przenosić doniczkę, aby zapewnić odpowiednią ekspozycję na światło słoneczne. Najlepszy jest pojemnik o głębokości i szerokości co najmniej 20cm. Doniczka powinna mieć również otwory drenażowe.
Posadź szałwię po tym, jak temperatura gruntu osiągnie 18 stopni Celsjusza, czyli około 1-2 tygodnia przed ostatnimi przymrozkami. Większość odmian szałwii rośnie w okrągłym kształcie krzewu, więc uważaj, aby nie sadzić ich zbyt blisko siebie, aby miały miejsce na dojrzewanie. Sadź rośliny w odległości około 60cm od siebie. Jeśli sadzisz w ogrodzie, daj swojej rodzimej glebie zastrzyk składników odżywczych, dodając kilka centymetrów dojrzałego kompostu lub innej bogatej materii organicznej. Podczas sadzenia dokładnie podlewaj rośliny, a następnie utrzymuj glebę wilgotną, aż do zakorzenienia się rośliny.
Szałwia ma umiarkowane zapotrzebowanie na wilgoć, a także pewną tolerancję na suszę. Utrzymuj glebę równomiernie wilgotną, ale nigdy nie mokrą dla młodych roślin. Unikaj podlewania liści, ponieważ może to spowodować pleśń. Rośliny szałwii nie są ciężkimi roślinami odżywiającymi się, a zbyt duża ilość nawozu może skutkować słabszym smakiem. Możesz użyć nawozu organicznego do roślin jadalnych na wiosnę lub po prostu wsypać kompost do gleby. Rośliny mogą z czasem stać się długonogie, dlatego ważne jest, aby przycinać je co roku, aby były krzaczaste i pełne kwiatów. Przycinanie po kwitnieniu pomaga zachować lepszy, bardziej krzaczasty kształt i zachęca do obfitego wzrostu. Ale nawet przy takim przycinaniu rośliny szałwii zwykle stają się zbyt zdrewniałe w ciągu około pięciu lat i lepiej jest je zastąpić nowymi sadzonkami, aby uzyskać wysokiej jakości zbiory. Jeśli uprawiasz szałwię w donicy możesz wnieść ją do domu na zimę i umieścić przy najjaśniejszym oknie.
W pierwszym roku rośliny staraj się zebrać jak najmniej liści, aby roślina mogła skupić się na ugruntowaniu się. Aby uzyskać najlepszy smak, zbierz liście szałwii przed sezonem kwitnienie. Zbierając szałwię powinieneś przyciąć ją tuż nad częścią rośliny, w której spotykają się dwa liście. Zbierz szałwię rano, po wyschnięciu rosy. Przestań zbierać liście na około dwa miesiące przed przewidywanymi pierwszymi jesiennymi przymrozkami, aby roślina nie wypuściła delikatnego nowego wzrostu, który może zostać uszkodzony przez mróz. W razie potrzeby możesz zrywać pojedyncze liście ręcznie lub odcinać gałązki łodygi. Nie zdejmuj jednocześnie więcej niż jednej trzeciej rośliny.
Świeże liście można przechowywać w lodówce w plastikowej torbie od dwóch do trzech dni. Liście najlepiej używać świeże, ale można je również wysuszyć lub zamrozić. Aby wysuszyć szałwię, zawieś kilka gałązek w ciepłym, ciemnym i dobrze wentylowanym miejscu. Po całkowitym wyschnięciu przechowuj liście w hermetycznym opakowaniu. Jeśli chcesz zamrozić szałwię, posiekaj liście i dodaj do tacki na kostki lodu, a następnie uzupełnij wodą i zamroź. Następnie możesz po prostu dodać kostki do gotowania, kiedy tylko będziesz tego potrzebował.
czy szlwie mozna posadzic na balkonie